VADÁSZKÜRT VENDÉGFOGADÓ

A Vadászkürt Vendégfogadó a Gemenci erdő mellett egy tipikus falusi vendégfogadó, ahol csend, nyugalom, madárcsicsergés várja a vendégeket.

Sárköz

2012-ben a sárköz népművészeti kincse új elemként bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, mely alapja az UNESCO nemzeti kulturális örökség egyezmény magyarországi megvalósításának.
http://www.szellemiorokseg.hu/index.php?menu=hirek&h_id=220

Tolna megye legismertebb és legszínesebb néprajzi tája a Sárköz, mely a magyar népművészeti hagyománykincs egyik leggazdagabb központja. A sárközi települések közé 6 falu tartozik (Őcsény, Decs, Sárpilis, Alsónyék, Báta, Pörböly). Ezen települések életében a nagy változást a XIX. század elején bekövetkezett Duna szabályozása és a mocsarak lecsapolása hozta. A Duna szabályozása után a művelhető földterületek megnövekedésével az eddig halászatból élő szegény falvak egyre inkább áttértek a fölművelésre és kezdtek meggazdagodni, mely meghozta a sárköziek életmódbeli és szemléleti változását is.

A jómódúvá vált a lakosság, ezért pompás népviselet fejlődött ki, amely számos lehetőséget adott a díszes szőttesek, rojtkötések, csipkevarrások, hímzések kialakulására. A népi viselet itt volt a legcifrább, a legértékesebb. Pénzben is kifejezhetően, mert ha egy sárközi menyecske felöltözött, legalább egy hold föld árát vette magára. Igaz a ruhaanyagot egyenesen Lyonból hozatták, a gazdag gyöngydíszítés is külföldi portéka volt, miként a férfiak "tükörposztóból" varrott nadrágja is. Az egész sárközi kultúrát áthatotta ez a gazdagság, megjelent a viseletben, bútorzatban, építészetben. Létrejött a csak erre a vidékre jellemző sajátos sárközi kultúra.

A közeli városi polgári házak mintájára, a helyi igényekhez igazítva építették hatalmas, hivalkodó házaikat, mely a gazdagság megmutatására volt hivatott. A házak homlokzatain megjelentek a gipszből készült stukkó díszek változatos formái és hatalmas, faragott, díszes nagykapukat alkottak, melyek máig láthatók Decsen és Alsónyéken. A Sárközi anyagi kultúrájának legszebb elemei a népviselet, a hímzések és a szőttesek, amelyek nemcsak országos, de nemzetközi hírnévre is szert tettek

Decsi Sárközi Tájház  (Decs, Kossuth u.35-36.)
Az 1863-ban épült Tájház és a kiállított anyag is a XIX. századi folyamszabályozások (1812-1835) eredményeként meggazdagodott sárközi emberek ízlésvilágát, lakáskultúráját mutatja be. (belépő 300 Ft, nyitva: H-P 10:00-12:00, 13:00-17:00, SZO-V. előzetes bejelentkezéssel, Tel: 20/292-8950, e-mail: dkmarcsi@freemail.hu)

Decsi Babamúzeum  (Decs, Kossuth u.8.)
Melyben a 150 népviseletbe öltöztetett babából álló kiállítás hitelesen mutatja be a sárközi ember életét, népviseletét, hétköznapjait, ünnepeit különböző életképekben. (belépő 500 Ft, nyitva: előzetes bejelentkezéssel, Tel: 74/495-734)

Alsónyéki tájház
A helytörténeti kiállítás egy polgári jellegű épületben, a régi jegyző lakásban kap ott helyet, amely a falu egyik legszebb, gazdag polgári háza.

Látható konyharészlet, szövés kellékei, szőlőműveléssel és halászattal kapcsolatos eszközök, földműveléssel és állattartással kapcsolatos használati tárgyak.

Megtekinthető sárközi szobabelső, melyben tulipános láda, vetett ágy és a híres sárközi népviselet is, valamint a viselet kiegészítői, kendő, párta, tekerődző, gyöngykaláris. A viselet díszei:pántlika, oblegáció, léghímzés, rost. A falakat 100 évesnél is régebbi gyönyörű fényképek díszítik. (Nyitva: előzetes bejelentkezéssel minden nap látogatható, Tel: 74/591-020, 30/942-5559,  30/866-3109)

7148 Alsónyék · Árpád u. 3., +36 30 444-8594 · +36 30 901-1963 · +36 74 736-783 · gaspar34@hotmail.com