VADÁSZKÜRT VENDÉGFOGADÓ

A Vadászkürt Vendégfogadó a Gemenci erdő mellett egy tipikus falusi vendégfogadó, ahol csend, nyugalom, madárcsicsergés várja a vendégeket.

Bátaszék

Ez az álmos kis mezővároska is tartogat az idelátogató turista számára nevezetességeket. Katolikus templom, mely neogótikus stílusban épült a múlt század elején a volt ciszterci apátság helyén.

Ciszterci romkert, mely katolikus templom mellett található, ahol a régi Bátaszék (Cikádor) ciszterci monostor 2000-ben feltárt romjai tekinthetők meg.

Városháza

A Teréziánum az uradalmi központi igazgatás céljára 1770 körül építtette a Szabadság utca elején álló egyemeletes épületet. Barokk stílusban épült, hármas tagolású főhomlokzattal.

Az ablakokat a középrészen eredetileg díszítések (stukkók) keretezték, sajnos ezeket az I. világháború utáni helyreállításnál leverték. Aránylag épen maradt fenn a barokk kapubejárat, tetején a földművelés és szőlőtermesztés szimbolikus szobraival.

Tájház a város központjában (Szabadság u. 24.) áll. Az anyagi jólétet sugalló, rangos német parasztház, mely helyet ad a Bátaszéken élő három nagy népcsoport a XVIII. században ide telepített németek, a II. Világháború után áttelepített felvidéki magyarok és Bukovinából elmenekült székelyek mindennapos használati tárgyainak, berendezéseinek.

Az ő bútoraikat, használati tárgyaikat, ruháikat, kézimunkáikat őrzi és mutatja be ez a gyűjtemény. A pincében bormúzeum, a gazdasági épületben mezőgazdasági kiállítás, valamint iskolatörténeti kiállítás is található az épületben.

A látnivalók megtekintése után a városka főterén, a Szentháromság téren lévő Illés Cukrászdát érdemes felkeresni, ahol nyáron ízletes, helyben főzött fagyival hűsíthetjük magunkat az árnyas fák alatt, télen pedig a cukrászsütemények sokaságából választhatunk.

A városban található uszoda és sportcsarnok is.

7148 Alsónyék · Árpád u. 3., +36 30 444-8594 · +36 30 901-1963 · +36 74 736-783 · gaspar34@hotmail.com