VADÁSZKÜRT VENDÉGFOGADÓ

A Vadászkürt Vendégfogadó a Gemenci erdő mellett egy tipikus falusi vendégfogadó, ahol csend, nyugalom, madárcsicsergés várja a vendégeket.

Szekszárd

Szekszárdi séta www.szekszard.hu

Szekszárd nevezetességei gyalogszerrel bejárhatók, nincsenek nagy távolságok. A város szíve a Béla tér, mely kiindulópontunk lehet a séta során. A teret az 1805-ben épült copf stílusú templom őrzi, mely Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma.

Városi sétánkat innen indítjuk a Béla térről nyíló Babits utcába, ahol 2 irodalmi géniusznak is megtalálható az emlékháza.

Babits Mihály Emlékház
(belépő 600 Ft, diák-nyugdíjas 300 Ft, a belépőjeggyel megtekinthető a Mészőly Miklós Irodalom háza is). A költő szülőháza az eredeti bútorokkal berendezve, a család mindennapi használati tárgyai is láthatók. Nyitva: K-V 10:00-16:00.

Mészöly Miklós Irodalom Háza.
Az itt található kiállítás valósághűen idézi fel Mészöly Miklós és Polcz Alaine budapesti lakásának részletét, azt a miliőt, mely az írót több mint ötven évig körülvette, mely az irodalmi élet egyfajta központja is volt.

Bormúzeum
Fürdőház u. 14. (belépő 600 Ft). A város szívében, a „török fürdőben” nyitotta meg kapuit a szekszárdi Bormúzeum, ahol az idelátogató turisták megismerhetik a borvidék történelmét, jellegzetességét, kultúráját. Nyitva tartás: előzetes időpont egyeztetéssel, Tel: 20/269-9765

Baka Múzeum
(Béla tér 1.  Vármegyeháza oldalánál a Várköz felől) A kiállítás sok érdekességet mutat be azok számára, akik szeretik a történelmet és szeretnének a kiállított tárgyakon keresztül megismerkedni az I. és II. világháború eseményeivel.
Nyitva tartás: szombat 09:00 - 13:00, más időpontokba előzetes szükséges, tel: 30/465-0349

„Mézédes Emlékeink” Mézeskalácsos
Gyertyaöntő és Cukorkakészítő Múzeum. Petrits család majd 200 év óta foglalkozik mézeskalács, gyertya, cukorka és sütemények készítésével. Évszázadok során a mesterségek apáról fiúra szálltak. Jelenleg a hatodik generáció készíti a mézeskalácsokat és a gyertyákat. A múzeum melletti boltocskában lehet�ség van vásárlásra a cukrászati remekművekből. (belépő 500 Ft, diák-nyugdíjas 300 Ft, nyitva K-V 10:00-18:00) Kanyarodjunk vissza a Béla térre és folytassuk a városnézést az épített műemlékekkel.

Béla tér, Szent László szobor, Belvárosi templom, Szentháromság szobor, Régi Vármegyeháza az apátsági romokkal.
A Pollack Mihály tervezte Régi Vármegyeháza épületében "A régi Vármegyeháza világa" c. a 19. század első felének hangulatát felidéző  kiállítás, Mattioni Eszter hímeskövei és az Esze Tamás  gyűjtemény látható (15 fő feletti  csoportoknak, előzetes bejelentkezéssel, belépő 600 Ft, diák 300 Ft). A XIX. századi tudástár és történelmi játszóház kiállítás. (a kiállítások  2012-ben zárva tartanak!)

Itt szakítsuk meg a sétánkat és ízleljük meg a híres szekszárdi nedűt, egy igazán ritka érdekességet is kipróbálhatunk, bort kóstolhatunk a Vármegyeháza kertjében álló, Európa egyetlen mőködő Borkútjából, melyből előzetes egyeztetés alapján fehér, ill. vörösbor kóstolható (650 Ft/fő, min..10 fő). Borkóstoló után a sétáló utcán indulunk tovább lefele a dombról a Garay tér irányába, közben megcsodálhatjuk a múlt századi polgári házakat.

Garay tér, Garay János szobor, Német Színház, Augusz-ház Prometheusz park, Szent István szobor, Babits szobor, Művésztek Háza (volt Zsinagóga) és a Wosinsky M. Múzeum.

Wosinsky Mór Megyei Múzeum
(belépő 600 Ft, diák-nyugdíjas 300 Ft, nyitva K-V. 10:00-16:00) www.wmmm.hu

Ez a kivételes múzeum rendkívül szemléletesen, interaktívan mutatja be kiállítás anyagát visszaröpítve a látogatót a messzi múltba. Itt tényleg a szemünk előtt elevenedik meg a múlt század polgári és paraszti világa. Láthatjuk, hogy nézett ki a 19. században egy falusi kocsma, egy parasztház v. egy polgári ház beleső, milyen volt egy korabeli szatócsüzlet, borbélyüzlet, patika.

Kilátó, mely a Kálvárián található. Gyönyörű panoráma nyílik Szekszárdra, valamint a várost övező történelmi borvidék szőlőültetvényeire, présházaira.

Bogár – Tanya (Szekszárd-Szőlőhegy, Szőlőhegy u. 52.) - Sárközt bemutató néprajzi magángyűjtemény. A népi műemlék bemutatja a sárközi ember életterét, mindennapos használati eszközeit, gazdasági felszerelések gyűjteményét, a présházat és a pincét. A tulajdonos kalauzolja végig a vendégeket az épületegyüttesben és a Sárközről szóló, érdekes előadásával színesíti a tárlatvezetést. Sárközi népdalok tanítása, népviseleti ruhák felpróbálása, kaloda, régi taneszközök bemutatása különféle egykor használt eszközök kipróbálása is a program részét képezik. A 200 éves sárközi módos gazda pincéjében borkóstolón is részt vehetnek a vendégek. (belépő: 400 Ft, diák-nyugdíjas 300 Ft, 3-as borkóstoló pogácsával + 900 Ft)
Nyitva tartás előzetes időpont egyeztetéssel: Tel. 30/852-0890

7148 Alsónyék · Árpád u. 3., +36 30 444-8594 · +36 30 901-1963 · +36 74 736-783 · gaspar34@hotmail.com